Разкриват 182 допълнителни болнични легла за лечение на коронавирус в Пловдивска област. Това съобщи областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

От разкритите допълнително легла 85 са в региона, а останалите - в Пловдив. 60 легла се разкриват допълнително в Окръжна болница, 10 – в УМБАЛ „Св. Георги“, а останалите са в другите болници, между които и много частни. Така леглата в Пловдив и областта за лечение на коронавирус вече са около 500.

Възобновява се работата на спешните приемни кабинети - от днес в УМБАЛ „Каспела“, до края на седмицата в МБАЛ „Св. Каридад“ и МБАЛ "Свети Пантелеймон“, а от понеделник в бившата окръжна болница.

Към днешна дата на територията на Пловдивска област има 14 нови случая на COVID-19. С това общият им брой до момента е 3370. Новодиагностициран от днес е един лекар. Към момента активните случаи на болни медицински лица са 51. Свободните легла за лечение на коронавирус са 43, а тези за интензивно - 24.

През последното денонощие няма хоспитализирани пациенти, няма и починали. Няма нови случаи на ученици и учители. Под карантина са 1953 души.

Като спешна мярка, лекари от града поискаха затваряне на дискотеките, но от медицинския щаб засега не са съгласни на подобна стъпка.

При установяването на драстични нарушения ще бъдат затваряни нощни заведения. "Ако към момента затворим нощните заведения, които са 6 или 7 в Пловдив, веднага това ще превърне коктейл-баровете в дискотеки! Значи, трябва да затворим и тях. Ако затворим и тях, ще отидат в ресторантите", каза Каназирева.

"Нашият бранш е определен като черната овца. Всичките искат да затворят дискотеките, ако в петък и събота излизат 1500 човека - това са 0,03% от живеещите в град Пловдив, което няма как да се вдигне от нас заболеваемостта в града", коментира управителят на заведение Диан Найденов.

Анализът на РЗИ показва, че причината за драстичното нарастване на болните в началото на октомври са училищата. Засега обаче не се предвижда минаване към дистанционна форма на обучение.