Критики бяха отправени към националното външно оценяване по български език и литература след 7 клас.

Разказът "Талисманът" на Красимир Бачков предизвика различни коментари сред родители и ученици.

„Талисманът" е история за осмокласник, чийто баща продава въдиците си, за да му купи гайда. По-късно, на благотворителен концерт за болно дете, главният герой вижда майка и дъщеря в инвалидна количка и им подарява талисман.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма какво да се притеснявам да го кажа - това е един слаб разказ, не е качествена литература. Лошото е, че не е и текст, който може да се използва да се стигне до някакви морални изводи“, казва писателката Мария Касимова-Моасе.

Подобни са критиките към произведението и в социалните мрежи. Където са скандализирани и от антиевропейските възгледи, споделяни от автора в социалния му профил във „Фейсбук“. Потърсихме Бачков за коментар.

„Акцентът беше в разказа, а те започнаха да бъркат в бельото ми, пардон - във „Фейсбук“, което е едно и също. Тоя негативизъм, който се разпространява, идва и спрямо мене“, казва Бачков.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Катерина Иванова, която преподава литература, текстът е прекалено лесен, за да може  да провери уменията на учениците.

„По-сложният текст създава възможности учениците да демонстрират това, което е усвояване в рамките на няколко години, например времената и глаголните наклонения. В този текст това липсва“, казва учителката по български.

Министерството на образованието коментира за bTV, че текстът отговаря на критериите за композиция и обем.

„Единственото важно е дали разказът е подходящ за провеждане на изпита. Той отговаря на изискванията“, заяви министърът на образованието Николай Денков.

Министерството обясни, че не подбира авторите, а само текстовете за изпита.