Разговорите на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ ще са в парламента и открити за медиите. Възможност за редовен кабинет от ГЕРБ видяха в рамките на третия мандат.

Според Борисов шанса за съставяне на редовно правителство е 100%, защото в противен случай вървим към президентска република. Първи стъпки към постигането на съгласие ще бъдат направени във вторник, когато ГЕРБ и ПП ще обсъдят важни приоритети за страната, по които може да се постигне съгласие.

От „Продължаваме промяната“ пък обявиха, че са изготвили програма от 16 мерки, които биха подкрепили независимо от коя парламентарна група ще бъдат представени те. 

„Тяхното его е такова, че няма да приемат първия мандат, нашето пък няма да приеме втория. А „Да, България“ като се скатава непрекъснато зад тях, няма да приеме и третия, защото те трябва да ни съберат заедно. Затова ще им кажа: Дайте да проведем разговорите предварително, ако ще е на „Да, България“ мандата, как ще го направим. Те не искат да говорят, във вторник е първа стъпка много добра“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той обаче изключи шанса да управлява заедно с Кирил Петков и Асен Василев.

„Нито ние го искаме, нито те го искат. Единственото, което остава да правим заедно, е евентуално в трети мандат да правим мнозинства по темите, които да минават и народът да усещат, че има парламент и има отговорни за тяхното добруване“, каза лидерът на ГЕРБ.

От „Продължаваме промяната“ се съгласили на покана на ГЕРБ след обещанието срещата да е публична пред медиите.

„Изготвили сме програма от 16 мерки, които сме готови да подкрепим. Независимо от коя група, от кои народни представители ще бъдат представени и ние ще влезем в тези разговори точно с тази заявка“, заяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

Втората парламентарна сила обаче е категорична - няма да даде подкрепа за първия мандат на ГЕРБ.

„Ние няма да подкрепим първия мандат, но ще помагаме за всички разговори, които биха довели до това да бъдат намерени начини животът на хората да бъде по-лесен“, каза Гюров.

На ключовата среща във вторник от ПП участие ще вземат Кирил Петков и Асен Василев, а от ГЕРБ това ще са Десислава Атанасова, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев.