Скандалът с избора на български посланик в Украйна продължава с нови разкрития.

Президентът Румен Радев в писмо до медиите обяви, че миналата година бившият вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел му е предложила друго име за ръководител на мисията ни в Киев, различно от това на бившия министър на отбраната Николай Ненчев.

Официално решение на Министерския съвет за назначение обаче не е постъпило на „Дондуков“ 2. Ето защо държавният глава не е издал указ.

bTV научи, че кандидат за посланик е бил дипломатът от кариерата Петър Танев.

„Моята номинация е минала всички съгласувателни процедури. Г-жа Мария Габриел ми се обади, че е минала през МС – на 18-19 октомври 2023 г. Бях поканен на среща и разговор. Представих визията си за това, как да бъде провеждана политиката на България и като държава, и като член на ЕС и НАТО в условията на руската агресия в страната. Разговорът беше много продуктивен. След това нещата останаха на вариант съгласувателна процедура – подписване на заповед от г-н Денков и изпращане към Украйна“, обясни Петър Танев.

 

bTV се обърна към пресцентъра на служебното правителство, за да се изясни, какво точно се е случило по време на заседанието на 18 октомври. В документа се вижда, че вносител на предложението е Мария Габриел, но премиерът акад. Николай Денков не го е подписал.

„През Министерски съвет не е минавало решение,  с което да е предлага това име, защото не е внесено такова предложение от външно министерство“, обясни Денков.  

Мария Габриел не говори, а от „Продължаваме промяната“ по-късно уточниха, че само подписани от премиера решения се считат за одобрени от Министерския съвет.

Служебният премиер Димитър Главчев опита да внесе допълнителна яснота за това, как е действал редовният кабинет в случая. 

„Стигнало е до решение на Министерски съвет, но процедурата не е придвижена от МС до президентството за финализиране. Надявам се да не бъдем обвинявани за това нещо“, посочи Главчев.

Служебният премиер обясни още и процесът по „назначаването“ на Николай Ненчев за посланик в Украйна, който вече е кандидат за временно управляващ, а не извънреден и пълномощен посланик в Киев. 

„Канят се, естествено, първо кандидати от министерството, каквито не е имало. След това се преминава към кандидати, които са външни за министерството. Никой не ми е въздействал“, поясни Главчев.

Бившият военен министър Николай Ненчев няма дипломатически ранг. Практически той е част от политическата квота, за която често възникват спорове между Министерството на външните работи и президентството.