Включването на Симеон Сакскобургготски в делегацията до Саудитска Арабия и представянето му като цар беше правилно решение, защото той може да отвори врати, които иначе трудно биха се отворили, и трябва да се използват контактите му. Това коментира в предаването „120 минути“ бившият заместник-министър на външните работи и генерален консул в Дубай Милен Керемедчиев.

Снимка: bTV

„За да направим точен анализ (на посланието от този неочакван политически тандем, бел. ред), трябва да направим сравнение с това какво беше преди визитата и след нея – каза гостът. – Преди визитата имахме небалансирана външна политика с дипломатически отношения с Иран, с безбройни делегации в Катар с нулев резултат; България е една от двете държави, освен Панама, която има само генерално консулство в Дубай, без посолство в Абу Даби, което се води дипломатически гаф; никакви дипломатически отношения със Саудитска Арабия; посещение на външен министър през 2007 г. с решение за откриване на посолство, получаване на агреман и неизпращане на посланик; връчване на орден „Мадарски конник“ на принц Уалид бин Талал, който в момента е затворен в петзвезден затвор. Виждате какви погрешни стъпки имаше през последните 10 години и в момента имаме възможност да стъпим на нова нога – с новия крал и неговия престолонаследник можем наистина да отворим нова страница“.

Според Керемедчиев Борисов правилно е наричал Симеон Сакскобургготски „цар“, тъй като Саудитска Арабия е монархия и уважението към европейските монархически семейства е изключително голямо. „Освен това царят лично познава пет от седемте крале, които Саудитска Арабия е имала, и със сигурност не му е за пръв път да танцува със саби“.

Снимка: bTV

„Имал съм възможността да придружавам царя в други негови делегации, чувал съм краля на Йордания да го нарича „татко“, чувал съм как се обръщат към него премиерът на Ливан Харири-старши, президентът на Египет, кралят на Мароко“, каза още гостът.

Снимка: bTV

Танцът със саби е чест, която се оказва наистина рядко. „По принцип не се дава на премиери, изобщо среща на крал Салман с премиер е много рядка. По принцип кралят се среща с премиера на Великобритания, на Пакистан, които са важни държави за Саудитска Арабия, и се среща с президенти. Срещата между премиера и краля на Саудитска Арабия е благодарение на царя“, посочи Керемедчиев.

За подозрението на ВМРО за сделка „външни връзки срещу имоти“, предвид готвения закон за царските имоти у нас, Керемедчиев каза: „Доста примитивно тълкование. Просто двете събития съвпадат по време. Защо ВМРО не скочи, когато царят беше определен за един от посланиците на нашето председателство в Европейския съюз и всъщност там той ще има много голяма роля да отвори България към лидери, към които, да кажем, е имало някакво по-друго отношение. Няма в момента в България друг политик, който да може да отвори врати в Арабския свят, в Саудитска Арабия, освен царя“.

Гостът посочи и че искрено се надява Борисов и Сакскобурготски да имат ново държавно посещение в региона, защото „могат да се отворят врати, които много трудно биха се отворили, без да искам да принизявам нашата дипломация или политици, просто трябва да използваме контактите, които има царят, докато имаме тази възможност“.

Вижте целия разговор във видеото: