Разчистиха бетона, излят в гората край строящата се магистрала „Хемус“ в района между Шумен и Търговище.

От строителната фирма, отговорна за бетонирането, обещаха да поемат отговорност и напълно да разчистят и възстановят терена.

Снимка: btvnovinite.bg

420 квадратни метра са засегнати от изсипания от строителите бетон, обхванал и част от близка до автомагистрала „Хемус“ борова гора.

„Използвахме това пространство за временно депониране на строителните остатъци, които трябваше да бъдат складирани, преди да бъдат раздробени и рециклирани по някакъв начин, Ние си поемаме отговорността за всички действия, които сме извършили“, заяви инж. Петър Попов, представител на строителната фирма.

Строителите казват, че други подобни места няма и няма да има.

Снимка: btvnovinite.bg

Отстраненият бетон вече се извозва до близка площадка за рециклиране и след обработката ще се влага в строителните дейности по трасето на магистралата.

„Изпратихме екип от Експерти от регионална дирекция по горите, които установиха самото нарушение. Дадено е предписание на фирмата, която е изпълнител на строежа….Глобата варира от 200 до 2000 лева, като конкретната глоба ще бъде уточнена от органа, който е наказващия орган“, съобщи инж. Кирил Вълчев, зам-директор РДГ-Шумен.

Все още размера на щетите са оценява, но според експертите има вероятност засегнатите дървета да загинат. За отговора на този въпрос и за възстановяването на мястото ще е необходимо време.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!