Съставен е акт на фирмата, която затрупа със строителни отпадъци гора и бетонира дървета край Търговище. Глобата ще бъде между 200 и 2000 лв. Виновникът за замърсяването е ангажиран с изграждането на АМ „Хемус“ в района. 

Тежка техника започна отстраняването на бетона. Отпадъкът се извозва до близка площадка за рециклиране и след обработката ще се влага в строителните дейности по трасето на магистралата. 

Представителят на фирмата изпълнител инж. Петър Попов обясни, че са използвали пространството за временно депониране на строителните отпадъци от около месец и половина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Избрахме мястото, защото чисто логистично е лесно за почистване. Взехме мерки и максимално бързо ще бъде изчистено. Започнахме, след като от институциите ни предписаха да почистим площадката. Такива места няма на други места по обекта“, каза още Попов и допълни, че според него не са нанесени щети на природата от дейността на фирмата. 

Не така мислят обаче от Регионалната агенция по горите. Инж. Кирил Вълчев обясни, че са засегнати около 420 кв. м. 

Все още размерът на щетите са оценява, но според експертите има вероятност засегнатите дървета да загинат.

Снимка: btvnovinite.bg

„След медийната публикация веднага изпратихме екип от експерти, които установиха нарушението. Дадено е предписание на фирмата изпълнител, която е замърсила със строителни материали. До 5 април трябва да бъде изчистено“, заяви инж. Вълчев. 

Той обясни, че има опасност да загинат дървета, ако бъдат наранени при премахването на бетона. Строителите уточниха, че този терен ще бъде напълно възстановен, като тук ще бъде насипана и пръст, след като бъде премахнат абсолютно всичкия бетон.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!