ГДБОП и испанската национална полиция са разкрили международна престъпна организация за незаконно производство на цигари, съобщиха от пресцентъра на МВР. Според силовото ведомство българи са ръководили бандата.

Цигарите са произвеждани в Испания и са разпространявани в страни от ЕС. Работата по случая започнала през 2017 г. след информация от ГДБОП към испанската криминална полиция.

Според събраните данни, тютюнът е внасян от България, без да преминава митнически контрол, използван е в Испания за нелегално производство на цигари, разпространявани в Германия и в Обединеното кралство.

Консумативите и машините за производството също са били внесени в Испания от България. Придобитите от незаконната дейност големи парични суми били „изпирани“ чрез други фирми, като голяма част от тях са инвестирани в строителството на луксозни къщи и жилищни сгради у нас и в Испания.

Използвани са и кредитни карти за измама в различни заведения.

В хода на съвместното разследване са установени складови помещения на престъпната група в Барселона и град Константи, провинция Тарагона.

Изяснено е, че ръководителят на групата в Испания е развил мрежа от законен бизнес, в чиято сянка е практикувана престъпната дейност, като за него работели над 200 души.

В началото на април т.г. в Испания е проведена полицейска акция, при която са задържани са 22-ма души, между които и двама български граждани.

Прекратена е дейността на нелегална фабрика за цигари в Константи. На територията й са задържани 15 украински и един молдовски гражданин – работници, както и българин, контролирал работния процес.

Вътрешността на склада, където е била изградена нелегалната фабрика е била оборудвана със система за шумоизолация на машините, като там е била организирана и зона за живеене на работниците с легла, тоалетни, душове, кухня и др. удобства. Като мярка за сигурност по време на производствения цикъл работниците живеели вътре затворени и без мобилни телефони. Някои от тях съобщили, че дори не знаели в коя страна се намират, тъй като в Испания влезли по суша, а в ЕС пристигнали с полети от Украйна.

При по-нататъшните действия на криминалистите в Сабадел, Галисия и Севиля са задържани шофьори на камиони, занимавали се с дистрибуция на крайния продукт.

Според испанските власти нелегалната фабрика е била с капацитет да произведе за ден кутии с цигари, достатъчни за един камион, като никога досега при полицейски действия не са засичани толкова много на брой фалшиви марки (общо 13), произвеждани на едно място.

Намерени и иззети са 1 000 000 кутии цигари под търговските марки на 3 известни производители, както и други марки, на обща стойност 4,5 млн. евро.

Иззетият тютюн е на стойност  над 6,5 млн. евро, което е данъчна измама в размер  от над 5,1 млн. евро.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!