Девет души са привлечени под наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за набиране на жени за сексуална експлоатация. Престъпната дейност на групата се е осъществявала на територията на София, съобщиха от специализираната прокуратура.

Обвинените са задържани на 1 ноември при специализирана полицейска операция. Към момента са разпитани над 10 свидетели и жертви на сексуална експлоатация. 

Групата е действала от началото на 2018 г., като е използвала за своя база нощен бар в центъра на столицата. Сексуални услуги са осигурявани на клиенти в самото заведение, както и в софийски хотели след поръчка по телефона.

Участниците в групата извършвали транспортирането на жените, всеки от тях изпълнявал определени функции по набирането на жени и организацията.

В хода извършените претърсвания в заведението, в жилища, автомобили, както и при лични обиски, са намерени и иззети множество доказателства за дейността на групата, както и приблизително 30 000 лева, 18 000 евро, 2000 щатски долара и 250 британски лири. 

Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за ръководителя и трима от участниците в групата. Един е под домашен арест, а друг с подписка, определена от наблюдаващия прокурор.