Равносметката в Деня на родилната помощ, наричан Бабинден – има сериозен недостиг на акушерки у нас. За проблема отдавна предупреждават от Българската асоциацията на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

В момента у нас работят под 4200 акушерки, като са нужни поне още толкова, казват от съсловната организация. И пресмятат, че всяка четвърта акушерка е в пенсионна възраст.

Най-много са в София – 977, а най-малко – във Видин – едва 30. С най-ниска средна възраст са акушерките в Търговище – малко над 40 г., а най-висока – тези от Софийска област – със средна възраст близо 58 г.

Акушерка от над 50 години, Пенка Димитрова казва, че не е съжалявала и за миг за професията, която е избрала. Спомня си, че някога професията е била престижна и желана. Но вижда, че днес заради недостига на акушерки, се налага болници да закриват родителните си отделения.

Пенка Димитрова е на 72 г. и иска да работи, докато здравето ѝ позволява. В момента работи с жените веднага след раждането – учи ги на всичко важно.  

От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи обаче отчитат, че почти във всяка болница има недостиг на акушерки.

„Причините за това са много. Недостатъчно добро заплащане, недобри условия на труд и недостатъчно голямо уважение на акушерките като личности. Акушерските практики вече са регламентирани, но трябва да получат финансиране. Дали от държавата, дали по програми, дали през касата. В по-голямата си част са недостъпни, защото са крайно недостатъчно, и поради това, че майките трябва да заплатят“, коментира Милка Василева от БАПЗГ.