През годината напрежението между президент и управляващи се засилваше. 

От началото на мандата си държавният глава Румен Радев 12 пъти упражни правото си на президентско вето.

В началото на годината доверието към президента бе 60%, а към премиера – 37%.

В края на годината социолозите от „Маркет Линкс” отчитат, че доверието към президента е запазено – 61 %, а това към премиера Бойко Борисов се е понижило до 28%. 

Напрежението между двете институции прозря по време на срещата Турция – Европейски съюз в Евксиноград, където българският държавен глава не беше поканен.
„Много е важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет”, предупреди Радев.

"Беше употребил шербет, прозира малко завист ...”, отговори му Борисов.

Румен Радев атакуваше правителството, че използва председателството за вътрешно-политически цели
„Трябва властта в България по-бързо да се освободи от еуфорията и от този изкуствено граден образ и възможно най-бързо, телом и духом, да се върне в суровата българска действителност”, призова държавният глава.
Според Радев оценките за председателството били стандартен комплимент.

Напрежение и покрай сесията на ООН, когато делегацията беше оглавена от Борисов, без това да бъде съгласувано с президента. Последва надпревара със снимки със световните лидери на срещите в ООН, на честванията за края на Първата световна война и аудиенции при монарси в Близкия изток и Европа.

Искрите между президента и управляващите се разгоряха по всички фронтове и от външната политика, отбраната, обществените поръчки и енергетиката стигнаха дори до размяната на реплики в обвързаност с криминални босове. Поводът беше обществена поръчка , които митниците дали на фирма, свързана с Митьо Очите, в първите дни на служебния кабинет, назначен от Радев.

Годината ще се запомни и с транспортните скандали около президентското семейство. През лятото имаше катастрофа между инвалид с триколка и автомобила на бащата на президента Георги Радев. Виновен се оказа катаджията, който беше уволнен, защото санкционирал инвалида.

По-късно друго видео в социалните мрежи пък показа как охраната на президентската съпруга.

Десислава Радева се кара с пътен полицай, който спира лимузината защото влязла в насрещното.  

„Може би ви прави впечатление, че много зачестиха тези ситуации. Можете да се сетите кой е поръчителят на тези суперпродукции”, коментира президентът. 6.41
С един от върнатите закони Радев открито се обяви срещу увеличаването на данъчната тежест за старите коли.

Че при БСП да не сме били по-богати? На президента заплатата става 11 хил. лв.,  с 4 хил. повече от моята, атакува го Бойко Борисов. Радев напомни, че заплатата му се определя от депутатите.

Президентът демонстрира пред медиите добрата си физическа форма – чрез коремно възлизане.

Радев няколко пъти беше питан дали готви собствен политически проект. Отговорът: Няма да прави партия, но би приветствал политически субекти, които решават проблемите на обществото.