Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон, а всъщност важното е какво е било постигнато за бъдещето на ЕС през последните няколко месеца. Това заяви президентът Румен Радев по време на конференция в София.

Това изявление беше направено в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчита в Европейския парламент в Страсбург резултатите от българското европредседателство.

„Броят на целувките и прегръдките, броят на лидерите, позирали на Моста на влюбените, стотиците срещи и документи накрая остават статистика. Онова, което ще запомни историята, е какво се случи с ЕС по време на председателството“, подчерта той.

Според него някои от медийните анализи „могат да се окажат с кратък срок на годност”.

По думите на Радев по време на председателството са се случили критични за ЕС събития: „Налице са центробежни сили, които поставят под въпрос досегашната му архитектура, а според някои европейски политици, дори и неговото съществуване”.

Той подчерта, че ангажираните в логистиката на българското европредседателство са били „на висотата на отговорностите”.

Президентът обяви още, че правителството е ползвало председателството за вътрешнополитически цели и е останало с темата от Западните Балкани встрани
от европейския дневен ред и основните проблеми за бъдещето пред Европейския съюз.

Според него България не е защитила интереса си в договора с Македония както Гърция.

„Българската страна безкритично прие договора с новото име Северна Македония. Затова продължавам да настоявам за търсене на тези допълнителни гаранции и вписване в глава 35 в бъдещата договорна рамка между Македония и ЕС. Този договор трябва да служи да градим така, че да не са възможни спекулации с териториалната ни цялост и език. България и Македония са най-близките държави на Балканите не трябва да създаваме предпоставки за ново изкуствено разделение”, обяви държавният глава.

Външният министър Екатерина Захариева веднага отговори на критиките с думите: „Отзивите от всички колеги министри и посланици са, че България е с изключително добра репутация след края на председателството, че България показа, че може да води европейския дневен ред и да постига съгласия, защитавайки националните си, но и общоевропейски интереси… въпреки разделителната линия „Миграция” Европа изглежда много по-обединена”.