Още от този месец държавните служители ще почувстват ръст в доходите си. Средно с около 20 процента, благодарение на новия модел и система за заплащане в държавната администрация, който влезе в сила от този месец.

Заради това чувствително увеличение, което изпреварва инфлацията, основният приоритет на кабинета догодина си остава увеличението на пенсиите. Това каза в специално интервю за bTV Новините вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Всички излишъци и по-големи приходи в бюджета през тази и следващата година ще отидат в увеличение на доходите, но и за по-голямо национално съфинансиране на европейските проекти, подчерта Дянков.

„Правим всичко възможно хората в края на този мандат да са по-добре не само от гледна точка на музеи и магистрали и инфраструктура, а и доходите им да са по-добри от тези, с които са свикнали в средата на 2009 година.

Ако се види ножицата между българските и гръцките средни пенсии, гръцките ще са паднали до средата на следващата година с 40 процента, а нашите ще са се вдигнали номинално с около 15 процента, а реално с 4-5 процента за средната пенсия”, коментира Симеон Дянков.

Пред bTV министърът очерта два варианта за увеличение на пенсиите. Единият е всички да се увеличат еднакво и с толкова, че да компенсира инфлацията за последните три години. Вторият, но по-вероятният вариант, е най-ниските пенсии да се увеличат с по-голям процент, а по-големите само с натрупаната инфлация - около 8 на сто.

Точни разчети за пенсиите ще видим през септември. Вицепремиерът е категоричен, че дори и да има достатъчно пари кабинетът няма предизборно да раздава добавки или цяла 13-та пенсия.

"Вместо да се дават като коледни добавки на веднъж, просто да влязат като постоянен процент. Така от година на година пенсионерите ще печелят", каза Дянков.

Управляващите са категорични, че в последната година от мандата основният приоритет остава увеличението на доходите, въпреки финансовата криза в цяла Европа.

Защо финансист номер едно се отказва от идеята си за намаление на ДДС-ставката от 20 на 18 на сто? Цялото интервю на Димитър Анестев - утре в предаването "Тази сутрин".