Расте гражданският натиск Столичната община незабавно да постави легнали полицаи на пешеходните пътеки в близост до градини и паркове. Млади семейства готвят протестни акции, ако не бъдат чути.

16 април, малко преди 21 ч., Тодор Петков и семейството му се прибират от вечеря и разходка в парка „Заимов“. Секунди по-късно, пресичайки пешеходната пътека на входа на парка,  мъжът е блъснат от кола.

„Синът ми беше пред мен, пред него и жена ми с малкото дете. Аз бях последен. Мина такси, удари ме в лакътя, завъртях се и кракът ми попада под гумата. Мина с доста сериозна скорост“, разказа той.

Това не е единственият инцидент на тази пешеходна пътека. Миналата година в опит да я пресече автомобил блъсна жена.

Само за 10 минути нашият екип е свидетел на няколко автомобила, които не спират или го правят в последния момент при пресичането на пешеходци.

„Вижте колко деца има. Пресичат редовно заради магазина отсреща, човекопотокът тук е огромен“, добави Тодор.

Затова той и негови приятели организират и кампания за поставянето на пешеходни пътеки тип "легнал полицай" до градинки и парковете в центъра - места, където играят деца.

„Целта е да спасим детския живот, защото некоректни шофьори винаги ще има. Целта е на тях да им е трудно да развият високи скорости и да се състезават“, заяви Бранимир Морфов.

„На много места е голям проблем. Редно е да се направят легнали полицаи“, добави  Божидар Емануилов от фондация „За Оборище“.

Попитахме и общината възможно ли е поставянето на пешеходни пътеки тип "гърбици" на места, където децата играят.

„Експертите от Дирекция "Управление и анализ на трафика" ще извършат оглед на място, относно възможността за изграждане на повдигнати пешеходни пътеки“, отговориха оттам.

Допълниха и че продължава въвеждането на зони с 30 километра в час в центъра.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!