Фондът за лечение на деца в чужбина от началото на годината е одобрил 301 от 378 подадени заявления за отпускане на пари, съобщи в парламента здравният министър Десислава Атанасова.

"Това показва изключителен ръст и ангажираност на държавата за българските деца", заяви Атанасова. По думите й и тази година може да бъде отбелязан ръст на лекуваните в чужди болници деца, след като от 2004 година, когато заработи Фондът, досега броят им непрестанно расте.

През 2004 година за лечение в чужбина са били одобрени молбите на едва 9 деца, а през 2011 година вече са били 387. От създаването на Фонда досега за лечение в чужбина са отишли малко над 1200 деца.

На последното заседание на Обществения съвет към Фонда са одобрени още 40 заявления за отпускане на пари.

Девет деца ще се лекуват в чужбина за първи път, а други три ще заминат за продължаване на лечението и контролни прегледи.

Едно дете ще бъде подпомогнато за извършване на чернодробна трансплантация в Медицински университет Хановер, Германия. 26 деца ще бъдат подпомогнати за лечението им в България, а едно дете ще бъде подпомогнато за доплащане на лечението в Германия.

Общият размер на средствата е 406 228 лева.

Пред депутатите Десислава Атанасова обясни още, че от началото на годината от Здравната каса към министерството са преведени 50 млн. лева, които са само половината от предвидените 100 млн. От тях 4,1 млн. са отишли за Фонда за лечение на деца.

През пролетта правителството премахна тавана от 180 000 лева за лечение, който дотогава се спазваше от Фонда.