Расте броят на заразените с COVID-19 у нас, а пикът се очаква след седмица. За последните 24 часа заразените в страната са почти 2000. Всеки четвърти от тестваните е положителен. В болница остават малко повече от 1000 души, 58 от тях – на интензивни грижи. Починали са 10 души заради усложнения, свързани с инфекцията.

Ден преди връщането на маските на закритите обществени места в София, здравните власти намалиха срока на действие на мярката. Вместо до 2 септември, те ще са задължителни до 19 август. 

Настоящата COVID вълна у нас няма да бъде последна, прогнозира пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Специалистите посочват още, че вървим към по-леко протичане на заболяването, но контролът за спазването на мерките трябва да е по-голям. Те настояват също личните лекари да могат да издават направления за PCR тестове, с цел да се ограничи разпространението на вируса.

За да сме сигурни, че е минимална опасността болен човек да зарази останалите, карантината трябва да е минимум 8-9 дни, смята проф. Христова. А някои лекари подкрепят идеята за намаляване на карантината на 5 дни.

От Центъра по заразни и паразитни болести отчитат, че в момента у нас циркулират единствено „Омикрон“ и подвариантите му.

„Това, което виждам, е налагането на BA5 до края на седмицата. Очакваме да се постигне пълна доминация на BA5 и там някъде ще бъде пикът на заболеваемостта“, уточни директорът на НЦЗПБ.