Омбудсманът предлага временни компенсации заради високите цени на газа. В началото на годината цената, на която общественият доставчик продава синьото гориво у нас, е 26,93 лв. за мегаватчас. За ноември стойността му достига до 93,19 лв. за мегаватчас.

Причината - поскъпването на световните пазари.

Снимка: bTV

На този фон „Топофикация София“ отчита близо два пъти повече консумация на топлоенергия този октомври спрямо миналия. Така до 100 лева ще платят 73% от абонатите. За 17 на сто фактурите са между 100 и 150 лв. Над 300 лева ще платят 0,5% от потребителите.

По-високите сметки за парно в столицата „Топлофикация София“ обяснява с по-ранното пускане на отоплението тази година и с увеличените цени от юли. Това обаче не успокоява Василка Енева, която ползва два радиатора:

„Сметката е голяма, стори ми се прединфарктно“, заяви тя.

Тези, които се топлят с газ, като Кръстьо Митовски, също са неприятно изненадани. Фактурата на семейството от 40 лева миналия октомври сега стига 110 лв.

„Пенсията ми не е 1000 лв. и се притеснявам. Тази държава изобщо не мисли за хората", каза той.

За да бъдат подпомогнати домакинства, омбудсманът препоръчва на енергийното министерство временна помощ за битовите абонати на газ.

„Само за последния месец жалбите са десетки, тъй като със застудяването хората почват да се отопляват с природен газ и те наистина за затруднени. Още повече, че в момента е пандемия хората губят работа, губят доходи“, заяви Диана Ковачева.

Снимка: bTV

За абонатите на топлофикациите регулаторът да направи детайлен анализ, преди да се мисли за поредно увеличаване на цените от догодина, настоява омбудсманът. От енергийното министерство тепърва ще обсъждат с финансовото могат ли и как да се подпомагат хората на газ.

Според икономисти, ако има нов механизъм, той трябва да е внимателно обмислен.

„Да има доходен критерий и наистина тези, които имат сериозно нужда и чиито домакински бюджети ще бъдат сериозно засегнати от повишените цени на газа, да получат някаква подкрепа“, смята Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Докато институциите решават, Кръстьо Митовски и съседите му обмислят дали да не минат на отопление с твърдо гориво, независимо от ефекта му върху качеството на въздуха.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!