Изненадващо вместо поскъпване на природния газ с над 30 процента, цената на синьото гориво през ноември ще е с около процент и половина по-ниска от октомврийската. Причината е постигната договорка на „Булгаргаз“ с „Газпром“ за по-евтино синьо гориво.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки месечното намаление на цената на газа януарското поскъпване на парно, топла вода и ток няма да ни се размине, отчитат експерти.

Прогнозата за поскъпване на топлоенергията от Нова година е до 20 процента, а за тока до 10.

Снимка: btvnovinite.bg

Меди Аструкова все още не е получила фактура за парно от началото на отоплителния сезон, но вече има проблем със сметката за топла вода. Чака, за да пита защо сметката й е двойно повече от предишните месеци. Надява се да има грешка.

„Тежките студените месеци - януари и февруари идва даже и до 150 за отопление. Много е много за пенсионерите е много“, коментира Меди.

Снимка: btvnovinite.bg

В средата на годината цените на парното и топлата вода вече бяха повишени средно с 16 процента.

Юлските цени трябваше да действат до юли догодина. Заради поскъпването на газа, обаче, цените за бита ще бъдат преразгледани на 1 януари. Натрупаното поскъпване при синьото гориво от юли досега е  почти 90%

Този понеделник правителството обяви, че е постигната договорка с „Газпром-експорт“ и цените през ноември няма да скочат. От това страната ни ще спести 40 милиона долара.

Снимка: btvnovinite.bg

„Прогнозата ни за декември е за ново намаление, колко - рано е да кажа, но ще бъде под 93 лева“, заяви директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Как обаче това месечно поевтиняване ще се отрази на решението на Регулатора за по-скъпване на парно, топла вода и ток от 1-ви януари тепърва ще става ясно.

„КЕВР работи много интензивно върху мерките, които трябва да бъдат предприети, за да бъдат предпазени българските битови потребители - от скок на тока, шоково поскъпване и т.н., които се говорят“, заяви председателят на енергийният регулатор Иван Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според експерти сегашното поевтиняване на газа няма да отмени януарското поскъпване на парното и електроенергията за бита.

„Натрупаното досега увеличение вече е много съществено и не виждам начин да се мине без регулаторен преглед през януари в посока увеличение на цените. При електрическата енергия, която също се влияе от цените на природния газ, там увеличението не би трябвало да е двуцифрено - до 10%. На топлинната енергия вероятно ще е двойно повече на електрическата“, казва енергийния експерт Антон Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg

След консултация в „Топлофикация“ Меди Аструкова разбира, че грешка в сметката й няма.

„Сметките такива каквито са ги отчели - да си намалим потреблението“, коментира жената отговора на топлинното дружество.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!