Ръст в кражбите на луксозни коли отчита столичната полиция през изминаващата година. Най-уязвими са автомобилите с безконтактно палене.

Заради пандемията и ареста на една от основните автобанди у нас, СДВР отчита по-малко кражби на автомобили тази година. Според данните средно по двама души у нас остават без автомобилите си всеки ден в столицата.

Ръст обаче има при кражбите на чисто нови коли, той е около 15 на сто. Причината - защитите им са лесни за преодоляване от автобандитите.

През април Росен Симов купува дълго избиран джип за семейството си, чисто нов от официално представителство на марката. Преди дни паркира возилото до офиса си в квартал „Лагера“… за последно.

„Паркирах ей тука по-нагоре в 8 сутринта, качих се в офиса, работих до обяд, излязох в обедна почивка и колата ми вече я нямаше“, обясни Росен Симов.


Мъжът влага средства в оборудването на колата, монтира и столче за детето си.

„Бах изумен и втрещен, и не можех да повярвам, обиколих околните улици, но просто колата ми я нямаше“, допълни потърпевшият.

Откраднатият джип се пали безконтактно. Това са и най-честите мишени през последната година, отчитат от полицията. Чисто нови коли, чиято защита се оказва лесна за преодоляване.

„Това се дължи на технологията, която използват към момента автокрадците, която е съвременна и много бързо се краде автомобилите с нея“, обясни Христо Трендафилов, началник на сектор "Автокражби" в СДВР.

Автокрадците наелязват скъпите возила, паркирани пред магазини, аптеки, търговски обекти, а понякога това става и в движение, разкриват разследващите.

„Един автокрадец се движи по улицата, вижда автомобил, който му е интересен, и тръгва по него. Гражданинът паркира, след това тръгва съучастникът му след него, прихваща сигнала на ключа, а крадецът, който влиза в колата, той стои и чака до автомобила да приеме този сигнал и съответно автомобилът разпознава все едно, неговия си, истински ключ“, допълни Христо Трендафилов.

Полицаите съветват собствениците на скъпи коли да поставят ключа в специален калъф, който да предотвратява прихващането на сигнала. 

„До момента на кражбата не бях наясно, че новите коли са обект на посегателства и, че без крадците да имат ключ, могат спокйно да влязат в колата, да я запалят и да тръгнат“, каза Росен Симов.

Според разследващите три банди действат в столицата. Пандемията ги прикрива още повече. Използват маски и ръкавици по удобно предназначение. Някои от тях обаче се страхуват и от COVID-19. Камерите са ги уловили да крадат автомобили дори и с шлемове.

Част от крадените нови коли се използват за авточасти, други - се изкарват в чужбина, където се продават.

Полицаите предупреждават, че идните три месеца са сезонът на така наречените кражби на коли на ключ.

Това са коли с включен двигател, оставен от собствениците им за малко през магазина, например. Бъдете внимателни!