Акция на полицията срещу автокражбите е проведена в София. Задържани са двама души.

Арестите са станали в събота, в моментa на разглобяване на автомобил в хале в квартал "Драгалевци".

Снимка: btvnovinite.bg

Единият от мъжете беше задържан и в края на март миналата година след гонка с полицията. Тогава също беше обвинен в кражба на кола.

Снимка: btvnovinite.bg

„За него може да се каже, че разполага с добри технически познания както за разкомплектоване на автомобили, така и за отнемането им, което в значителна степен го улеснява в извършването на тази престъпна дейност“, заяви директорът на СДВР Георги Хаджиев.

„Настоящето деяние се явява в изпитателен срок на предишно негово осъждане“, казва Невена Зартова - административен ръководител на СРП.

На този фон от МВР предупреждават за зачестяване на кражбите на коли с включен двигател през зимата. Обикновено това се случва на оживени места.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората спират да си купят кафе и цигари и си оставят автомобилите да работят. И ги оставят без надзор. И те това дебнат“, заяви Антон Дерменджиев, зам.-директор на група "Противозаконно отнемане на МПС" към СДВР.

По този начин е било откраднато дори и такси.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези лица, които извършват този вид престъпления, не чакат определена марка и модел автомобил, каквото им изпадне. Каквото дойде и се остави - качват се и потеглят“, допълва Дерменджиев.

Най-често откриват откраднатите коли изоставени на паркинги или в халета - подготвени за разфасоване.