„В София се крадат всякакви автомобили, но по-често среден клас, защото по-лесно се продават. Новите коли се продават трудно”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” гл. инспектор Пламен Максимов, шеф на сектор „Престъпления, свързани с МПС” към СДВР.

Наскоро столичните полицаи са задържали българските Бони и Клайд – мъж и приятелката му, които работели сами, за да няма теч на информация към органите на реда. Мъжът бил задържан преди време в гараж с крадена кола с друг помагач и оттогава работи само с приятелката си. Тя му осигурявала т. нар „отцепка”, като кара пред него и следи дали ги наблюдават, а също така и засича автомобилите на полицията.

Не са допускали никой да влезе в схемата – затова ги наричаме "българските Бони и Клайд", уточни Максимов. Крали са определена марка японски коли – нови. Преработвали рамата, правели нова регистрация и ги продавали у нас и в чужбина.

„Работихме доста време по тях, мъжът е много комбинативен и хитър и беше трудно да бъде проследен. Знаем колко автомобила е откраднал от началото на годината - 7-8, но е трудно за доказване”, каза още шефът на отдел "Автокражби" в СДВР.

По думите му всяка група има различен подход при кражбите. Една от тях слагала на крадените автомобили копие на номерата на дипломатически автомобили. Колата шофирали костюмирани, за да избегнат проверки на пътя.

Вероятността на пътя да бъде спрян дипломатически автомобил с костюмиран човек е много малка, уточни полицейският шеф.

От друга група си слагали маски и широки дрехи, за да не могат да бъдат разпознати по записите от камери.

Вижте повече във видеото!