Министерството на туризма отчита ръст на здравния туризъм у нас.

През 2019 г. хиляди граждани от страни от Европейския съюз са се доверили на българските лекари.

Основната причина – цените в България са в пъти по-ниски от другите страни.
 
Сред хората, ползвали услугите на българските специалисти, е 62-годишния Пол Джоузеф от Великобритания.

Снимка: btvnovinite.bg

Той избира Клиниката по ортопедия на Пловдивската университетска болница „Свети Георги”, където му правят сложна операция на гръбнака.

Пол извършвал тежък труд като монтьор на автобуси в страната си – с годините болките в кръста станали нетърпими.

„Здравеопазването във Великобритания е едно от най-добрите в света, но основният му недостатък е финансирането. За тази операция аз бях включен в листа на чакащите, което щеше да отнеме две, три години. Затова избрах тази клиника”, казва британецът.

Операцията на Пол продължава 6 часа. Поставени са 12 титаниеви импланта в гръбнака му, разказва проф. Владимир Ставрев, извършил операцията. Преди да му се довери, Пол провел консултации  и в  турска клиника.

„Там трябваше да заплати минимум 20 – 21 000 евро. А тук, по ценоразпис, на нашата болница за същата работа е платил 7 000 евро. Ако беше чакал, както каза той – две години, всичко щеше да му е безплатно, но при него нещата бяха драматични”, обяснява проф. Владимир Ставрев от Клиниката по ортопедия към пловдивската болница.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на Министерството на туризма за десетте месеца на 2019 г. у нас са се лекували 25 хил. чуждестранни граждани. Най голям е интересът от гражданите на Гърция, Румъния, Германия, Полша, Франция и Великобритания. Чуждите граждани идват у нас не само за операции, но и за балнеолечение.

Снимка: btvnovinite.bg

Пол Джоузеф избира да се оперира в Клиниката по ортопедия, тъй като преди година там сменили тазобедрената става и на съпругата му: „Възстановявам се добре и се надявам, че стъпка по стъпка всичко ще се оправи”.

Пол е категоричен, че би препоръчал специалистите  в България и на неговите съграждани.