От близо 300 компютъра на ден се сваля шокиращо съдържание с деца. Това показват данните на ГДБОП.

„Тя се представи за девойка на моята възраст. Чатихме си няколко дни, беше ми приятно. След известно време стана много любопитна и ме разпитваше за неща от личен план. Предложи да се видим“- в интернет разказите на деца, писали си с непознат, са много. В случая на този тийнейджър – връстничката се оказва 36-годишен мъж.  

Разговорите обикновени започват невинно – с въпроси от рода на „как си“, и „откъде си“. Детето се предразполага да разкрие лична информация за себе си – на колко години е, с кой живее, с какви отношения е с родители и връстници.

„Педофилите използват специфични психологически похвати. Споделят с тях, че имат същите проблеми - "И мен не ме разбират родителите, и аз имам ниски оценки в училище, разбирам те, ще ти помогна. Сближават се психологически с децата. Бавно и внимателно ги приканват да изпратят снимки – първо на новия телефон, на новата си дреха. В последствие част от голото си тяло“, казва комисар Владимир Димитров, който е началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. 

Той допълва, че обикновени комуникацията продължава седмици или месеци. По негови думи с всеки изминал ден сигналите за насилие на деца става все повече и повече.  

Съветва и родители, и деца да са внимателни. Като основна грешка намира, че родителите не винаги водят достатъчно добра комуникация с децата си.  Допълва и че в немалко случаи децата предпочитат да споделят с приятел, че си пишат с непознат в интернет.

„Подобни разговори са трудни за децата, но родителите не трябва да се отказват. Основните проблеми са в семейството – липсата на контрол над децата, ранната сексуализация. Родителите обикновено се намират. Започват забрани и караници, което не е най-добрият подход. Най-добрият подход е да се говори с детето, да се обясни“, пояснява Димитров.

Казва, че най-много са сигналите за деца, жертва на педофил. Не са малко обаче и случаите, когато детето е тормозено в интернет от свои връстници.

„В такива ситуации обикновено работим заедно с ръководството на училището, в което детето учи. Намесват се и психолози. Обикновено родителите са тези, които са активни в подобни ситуации. Отравят се и предупреждения към децата, които правят това нещо срещу  свои връстници“, добавя той.

ГДБОП разполага и с няколко софтуера , които дават възможност да се установи от кои IP адреси в страната се сваля или споделя съдържание, свързано с експлоатация на деца. Един от тях само за 24 часа е установил 278 IP адреса. А един от тях е свалял над 117 000 снимки и видеа със сцени на насилие над деца.

Комисар Димитров казва, че битката с този вид престъпност е постоянна. Започва се разследване, събират се детайли под ръководството на прокуратурата, данни за различни ситуации. Редовно се пращат и запитвания до чуждестранни компании, за да се установи кой е извършителят.