Има достатъчно информация, която дава основание на всяка една държава да вземе подобно решение. Така вътрешният министър Бойко Рашков коментира пред bTV експулсирането на 70 руски дипломати.

Въпросът за експулсирането на руските дипломати е обсъждан не само в Съвета по сигурността, но и на заседание на Министерския съвет и то неведнъж, заяви Бойко Рашков. По думите му, решението не е взето еднолично, а становище са изразили и специалисти, които в подобни ситуации дават мнението си.

Тема на обсъждане е било необходимо ли е такова голяма присъствие на представители на Русия с дипломатически ранг и как стои въпросът в другите европейски страни.

„Има европейски страни, които отзоваха представители на посолството на Руската федерация. Нищо по различно от това не се е случило, друг е въпросът, че има групи у нас, които са поляризирани в отношенията им към Руската федерация. Това силен оттенък в публичните изяви и създава повече от нужното напрежение“, заяви Рашков.

Той подчерта, че диспропорцията е голяма у нас.

„Ние имаме 15 представителя в Русия, а те имат 10 пъти повече. Значи може ли да предположим поне, че те имат изключително засилен дипломатически интерес към една малка държава като България, аз свързвам това огромно присъствие с нещо друго, за което беше намекнато и от премиера“, допълни Бойко Рашков.

Тъй като информацията е класифицирана, вътрешният министър не навлезе в подробности.

Той заяви, че не вижда нищо черезвичайно във взетото решение за експулсирана на руските дипломати.