Има завишен миграционен натиск към страната ни. Въпреки това обаче не може да се твърди, че той е необичаен.

Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в парламента, където депутатите поискаха да го изслушат във връзка с нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция в България за периода на служебното правителство.

"Независимо, че сме от 70 дни в министерството, полагаме всички усилия, защото въпросът за миграционния натиск е изключително важен и е съществен не само за България, това е световен проблем", каза Рашков.

МВР продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск нарасне изключително много. Рашков предупреди, че в близките месеци се очаква да възникнат проблеми с големи маси афганистанци, които напускат страната, минават през Иран и от там в Турция. 

"Подготвени сме за проблем, който може да възникне, ако Турция не успее да задържи този огромен брой хора", категоричен бе служебният вътрешен министър.

По думите му допълнителното повишение на този натиск е заради изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което ще породи вътрешни проблеми. Затова и мигрантският поток от Афганистан към Иран и Турция ще продължи да нараства. 

Обмисля се да бъде поискана и евентуална помощ от европейските страни в момент, в който се установи, че не може да се справим със собствените си сили, поясни Рашков.

„Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и се стараем да го правим. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване в страните от региона с цел достигане държавите от Западна Европа“, обясни още служебният вътрешен министър.

В Турция е отчетено рязко покачване на броя на лицата, които незаконно пристигат от Иран. Наблюдава се и повишаване на наплива на нелегални мигранти, изнасящи се от вътрешността на Турция към област Одрин, обособил се като основен пункт за съсредоточаване на мигранти и впоследствие като изходна точка за отправянето им през турско-гръцката граница.

„Концентрацията на значителен брой мигранти на територията на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване на незаконния трафик и към България. Затварянето на балканския маршрут наложи мигрантите и каналджиите да разработват нови методи в търсене на алтернативни маршрути. Увеличаването на миграционния натиск към България се дължи както на подходящите климатични условия през летния сезон, така и на въведените облекчения на мерките срещу коронавируса“, обясни още Рашков.

Съществен фактор е и облекчаването на COVID мерките в Турция.

През месец юли се отчита нарастване с два пъти на преминалите лица и превозни средства на основните гранични пунктове у нас, което основно се дължи на транзитно преминаване на лица с цел туризъм през нашата територия.

"Контролът не е занижен, защото се натъкваме на множество случаи, при които мигранти се транспортират", уточни Рашков. 

През месец май у нас са регистрирани опити на 2500 граждани на трети страни да преминат територията на България. От тях „Гранична полиция“ са задържали 113 лица. През месец юни опит да влязат у нас са направили 4504 души. За същия период са задържани 61 чужди граждани. През юли се отчита лек спад от 5% на опитите да се премине през страната ни в сравнение с предходния месец.

От началото на годината до 27 юли са регистрирани общо 17 621 опита на граждани на трети страни да влязат на територията на България, като 16 900 са се върнали обратно във вътрешността на съседните държави. 590 лица са задържани от граничните власти, които са влезни нелегално у нас.

Към момента на българо-турската граница са командировани допълнително 90 служители и са осигурени 10 високопроходими автомобила от други регионални дирекции на „Гранична полиция“. На българо-гръцката граница също са командировани допълнително 185 служители и са осигурени 15 високопроходими автомобила.