Седем жертви, десетки ранени, сринати къщи и опустошени съдби – това последва след експлозията на релсите в Хитрино след дерайлиране на цистерни с пропилен точно преди година. 

Личната загуба за 7-те жертви е огромна, материалните щети – също.

Днес селото е разделено заради парите и помощите. В Хитрино с парите от дарения и държавни помощи се помага на 320 от общо 370 домакинства в селото. Изцяло наново се строят общо 24 къщи, 10 от тях, чийто строеж е на финален етап, са дарение от Камарата на строителите.

Снимка: Ладислав Цветков

13 се строят или започва работа по тях – с пари от социалния фонд към Министерство на социалната политика.

До Коледа властите обещават първите семейства от най-засегнатите от трагедията да влязат в новите къщи.  

Общо 33 милиона лева са събрани от дарения, държавния бюджет и еврофондовете за ремонти и нови строежи в селото.

Собственикът на изпепелената фурна Румен Русев е сред недоволните. Казва, че не знае как се решава кой колко да получи. „Все казват общественият съвет, общественият съвет, а в кого е вината не мога да кажа точно. Донякъде не работят съвестно, за мен е така, но по каква причина не мога да кажа”, казва Русев.

„Дефакто ние нямаме досег до парите, тоест нашата работа е по-скоро да направим предложения и от там нататък всичко се отнася до счетоводството на общината”, казва обаче председателят на обществения съвет Светослава Борисова. 

Снимка: Ладислав Цветков

Съселянинът на Румен – Николай Цачев, пък е доволен, въпреки че новата му къща все още не се строи заради документални неуредици.

Снимка: Ладислав Цветков

В деня на годишнината държават провери на място как тече възстановяването и как се харчат парите. „Винаги когато има публичен ресурс, хората трябва да бъдат обединени, а не разединени от една подобна трагедия”, категоричен беше регионалният министър Николай Нанков. Скоро се очаква подробен отчет за изхарченото.

Нищо материално обаче не може да компенсира загубата на близък човек, а загубата на дете е непрежалима.

Жителите на Хитрино не могат да простят на машинистите, но се питат дали вината на инцидента е само тяхна и дали от тях не беше скрито нещо от разследването на катастрофата.

Според прокуратурата влакът се е движел с двойно по-висока от позволената скорост, което е довело до катастрофата. Вече е насрочено и първото заседание на делото през януари.

Снимка: Ладислав Цветков

Вместо с 40 километра в час влакът влиза в гарата със 78 километра в час. Това е основната причина, довела до тежкия инцидент. Изводът е направен от 13 следователи и десетки експертизи по случая. 16 тона пропилен изтичат за 39 секунди.  Разстила се при къщите наблизо и при досегът му с огън последва мощен взрив.

„Когато отидох и видях, си помислих, че съм във филм на ужасите”, призна говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Двамата подсъдими засега са се възползвали от правото да не дават обяснение. Законът предвижда от 5 до 20 години затвор.