Изработването на единни правила за управлението на държавните пари не би трябвало да плаши никого - това увери в четвъртък премиерът Марин Райков. Така той отвърна на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, който обяви, че правилата са отведен удар заради интервюто му пред австрийския вестник „Дер Щандард”, в което обвини президента Росен Плевнелиев, че защитава бизнес интереси.

“Изработването на правила не би трябвало да плаши никого. Ако някой смята, че има основания за притеснения от това, че могат да бъдат въведени правила, това не е добър сигнал за него и не е добро послание към обществото. Нямам никакво намерение да отговарям на тези упреци, защото те са неоснователни. Аз не водя война срещу никого“, коментира в четвъртък Райков.

Добави още, че 23 години такива правила не е имало, а идеята е била изтълкувана погрешно.

“Преди известно време казах една много простичка дума – солидарност. Когато казах тази дума, някои реагираха негативно за мое голямо изумление. Други ме разбраха, слава Богу. Сега казах една втора, изключително простичка дума – правила и тя също предизвика сред определени хора подозрение в това, че някой някого агресира“, коментира Райков.

“Ние нямаме намерение да водим война срещу когото и да било. Ние нямаме предвид конкретни финансови институции, предварително набелязани за някакви действия. Става въпрос за класически правила, които е нормално да изработим, за да можем да управляваме риска, свързан с парите на държавните дружества по един прозрачен начин в интерес на обществото. Когато тази работна група се сформира, тя ще направи анализ на ситуацията“, каза Райков.

“На този етап не мога да спекулирам какви биха били тези правила преди да се е събрала работната група, в противен случай - защото ще я свиквам, ако мога предварително да ви кажа какъв ще е резултатът от нейната работа“, допълни той.

Той отхвърли тезата, че създаването та работна група всъщност цели работата да не бъде свършена. “Искам да ви уверя, че това е начин на работа, който произтича от елементарната институционална култура. Ние няма да импровизираме, ние няма да хвърляме решения в медиите преди да сме ги обсъдили и преди да знаем, че можем наистина да застанем зад тях и да осигурим предпоставки, че те ще бъдат изпълнени“, заяви Райков.

“Ние не събираме работна група, за да се запознаем с това колко са парите на държавните дружества, това е въпрос на елементарна справка. Ние се събираме, за да решим кои са правилата, по които ще управляваме тези средства и ще управляваме риска, свързан с тяхното движение. Всичко останало би било безотговорно“, заяви той.

След изготвянето на анализа на журналистите ще бъде предоставена информация за държавните пари в различните банки, добави Райков и добави, че това ще стане „в рамките на позволеното“.