С дейността си, специализираното правосъдие не дава солидни аргументи в своя защита. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

„Всички сме свидетели на „смачкани“ досъдебни производства, отказ от досъдебни производства по знакови случаи, преследване на бизнес и политически неудобни хора“, коментира държавният глава във връзка с очакваното окончателно закриване на специализираното правосъдие, на което се противопоставят прокуратурата, ГЕРБ и ДПС.

Във връзка с проучванията, които показват недоверие в управляващата коалицията Радев подчерта, че „българите очакват партиите в коалицията да покажат, че могат да се обединяват в името на националния интерес и за решаване на проблемите на българите. Ако се покажат ясни резултати в отговор на проблемите на хората, коалицията няма да има проблеми“.

Според президента „държавата трябва да бъде пример за изрядност в плащанията“, но по отношение на договорите за пътни ремонти и поддръжка от времето на ГЕРБ действията на тогавашните управляващи не са били „образец при сключването на самите договори“ и сега е разклатено доверието в целесъобразността на контрактите по линия на цени, обем дейности и качество.

Държавният глава напомни и защо е било въведено машинното гласуване: „България беше шампион в Европа и света по невалидни бюлетини, по многобройните манипулации в протоколите“. Затова и той призова парламентът да реши дали да приеме предложението на БСП за връщане на хартиените бюлетини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!