МС да не се крие зад Народното събрание, очаквам ясни и отговорни решения. Това каза президентът Румен Радев за двустранния протокол за РСМ, който според него трябва да се прецизира от отговорните институции.

Президентът обясни, че иначе преговорната рамка между България и Северна Македония се обезсмисля и добави, че подкрепя френското предложение именно като преговорна рамка.

Според него двустранният протокол с РСМ не дава достатъчна гаранция за нашите интереси.

"Към момента предлаганият двустранен протокол с РСМ не дава достатъчна гаранция за защита на нашите интереси като действия, механизми и срокове и критерии. Призовавам отговорните институции да заложат липсващите параметри в този двустранен протокол, защото ако той не бъде актуализиран, самата преговорна рамка се обезсмисля, тя е рамка", каза Радев и призова Министерски съвет да не се крие зад НС.

Той е водещата институция и очакваме да вземе ясни и отговорни решения, подчерта Радев.

"Въпросът за правата на македонските българи вече е заложен в преговорната рамка. Българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в конституцията не е победа, а първа крачка по пътя на интеграцията. Истинската защита на българските интереси, на нашето културно историческо наследство на реабилитацията на жертвите и прекратяване на процеса на деморализация зависи от съдържанието на двустранния протокол, добави Радев.

Той заяви, че европейските ни партньори осъзнават позицията ни.

"Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване миналата година с ясна позиция и аргументация. Позицията, която споделих, вече е ясна и нашите европейски партньори осъзнават позицията, че въпросът за отстояването на гражданските права не може да бъде само двустранен между България и РСМ, а да се издигне на ниво ЕС", каза още Радев.