В задочен спор след Консултативния съвет за национална сигурност влязоха президентът Румен Радев и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Причината – предложената от президентството версия на общо становище.

Според Цветанов то още в уводната си част е съдържало изводи, несъвместими с членството ни в ЕС и НАТО: „Президентската институция и екипа на президента със становището, което ни предоставиха, трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО”.

Зам.-председателят на ГЕРБ обаче не пожела да обясни защо смята, че становището е съдържало подобни изводи. По думите му около половината от увода е била съкратена във финалната версия.

Той допълни, че и ДПС са излезли с "изключително подготвена евроатлантическа позиция" във връзка с черновата. Лидерът на БСП Корнелия Нинова на свой ред каза, че не е видяла смущаващи текстове в нея и редакциите са били с мотива за краткост, "защото знаем конфликтите и ситуацията".

От „Дондуков” 2 определиха твърденията на Цветанов като манипулативни и публикуваха работната версия на становището. В него са маркирани често обсъждани в публичното пространство рискове за сигурността, като анализът на глобалната ситуация включва и проблемни зони, свързани със страни членки на НАТО.

Вижте пълния текст на черновата ТУК

„Нанесените удари по обекти на територията на Сирия от създадената ad hoc коалиция (САЩ, Великобритания и Франция) без резолюция на Съвета за сигурност на ООН покачват риска от ескалация на конфликта в региона”, пише в предварителната версия на документа.

Отделено е място и на действията на Турция и нейната „самостоятелна операция в Северна Сирия”, както и на противоречията й с Кипър. Като потенциален риск за Балканите се посочват „териториалните спорове между членовете на Северноатлантическия алианс – Турция и Гърция, както и зачестилите нарушения на въздушното й пространство”.

Нов увод и по-скоро редакционни промени след това се виждат при сравнение на черновата и изказването на Радев, което е базирано на съгласуваната версия
Снимка: bTV

Имената на конкретни държави липсват в прочетеното пред камерите от президента обръщение след консултациите.