Българската армия изпълнява задачите си в ограничен обем и не може да изпълнява всички свои ангажименти към НАТО, продължава напускането на военнослужещи и не е закупена нова техника - това са смущаващите констатации от Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Той продължи повече от 6 часа, а след него държавният глава беше подчертано критичен: "Армията намаля с близо 1000 човека, старата техника остаря с още 1 година, а нова не бе придобита. Обстановката около нас не стана по-спокойна".

Снимка: bTV

По време на заседанието беше постигнат консенсус за актуализация на бюджетната прогноза през следващите години с цел да се навакса изоставането.

Радев прочете общата декларация, като приключи с думите: "Времето за декларации изтече – дела трябват!".

Цветан Цветанов от ГЕРБ обяви след края на заседанието, че имало чернова на общо становище с текст, който ако не бил отпаднал по искане на ГЕРБ, означавал да излезем от ЕС и НАТО. Корнелия Нинова отрича да е имало такова нещо.

Снимка: Ладислав Цветков

На „Дондуков” 2 дойдоха премиерът Бойко Борисов, военният министър Красимир Каракачанов, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, лидерът на БСП Корнелия Нинова, на ДПС Мустафа Карадайъ, началникът на отбраната и други представители на основните партии, служби и ведомства, ангажирани със сигурността на България.

В навечерието на съвета Румен Радев обясни, че очаква да види какви мерки са предприети спрямо рисковете за националната сигурност.

Сред темите на заседанието влязоха войната в Сирия, напрежението на Западните Балкани и модернизацията на българската армия.