Партиите трябва да са наясно, че с калните борби помежду си дискредитират цялата политическа система.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за последните политически събития в страната.

Държавният глава заяви, че следи с огорчение разпада на настоящото Народно събрание.

„Българският парламент не е тържище – едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария корупционен модел“, заяви президентът.

По думите му и двете страни убиват надеждата и доверието на българите в политическата класа.

„Убиват го с речта си, с поведението си, с популизма и с братуването между политически противници в името на властта“, каза още държавният глава.

„Правителството носи цялата отговорност за управлението на страната, докато НС не реши друго. Затова скандалите не трябва да го отклоняват в дейността му по решаване на неотложните задачи“, подчерта президентът.

Радев призова кабинетът да разсее всякакви подозрения, че може да отстъпи от ветото за Северна Македония.

„Министър-председателят трябва да отстои националния интерес на заседанието на Европейския съвет идната седмица в Брюксел“, заяви държавният глава и посочи, че Народното събрание и българите трябва да знаят предварително точно каква позиция ще отстоява министър-председателят в Брюксел, като тя не бива да се разминава с рамката, приета от Консултативния съвет за национална сигурност през януари.

„Всяко хитруване или опит за подмяна и заобикаляне на националната позиция ще има тежки последствия“, заяви президентът Румен Радев.

Преди два дни премиерът Кирил Петков заяви, че всяко предложение на европейски структури за Северна Македония вече ще бъде изпращано за разглеждане директно в комисията по външна политка в НС. 

"По този начин избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи какво и да било по темата РСМ и тази тема трябва да бъде решена само и изцялото от народните представители", каза Кирил Петков.

Темата за Северна Македония даде повод на новата опозиция да свали председателя на парламента, който не разреши закрито заседание при изслушването на външния министър Теодора Генчовска. На него, според „Има такъв народ“, Генчовска е можела да покаже секретни документи с доказателства, че премиерът е опитал да заобиколи българското вето.