България е готова да насърчи компаниите, които инвестират в развитието на човешкия капитал, да разширят своето присъствие в страната. Това заяви президентът Румен Радев, който проведе срещи с представители на технологичните гиганти „Амазон“ и „Гугъл“.

Двете компании са сред над 400-те участници в международния бизнес форум, който се провежда в рамките на Инициативата „Три морета“.

„Ежегодно български младежи заемат призови места на международните олимпиади по математика, физика и компютърна лингвистика. Страната ни има за цел да развие среда, в която те да реализират своя талант“, посочи президентът.

Румен Радев отбеляза и утвърждаването на България като „столица” на информационните технологии в Югоизточна Европа, както и като една от водещите дестинации за развитие на новостартиращи компании, което се оценява от инвеститорите. 

Представителите на „Амазон“ и „Гугъл“ поздравиха  българския президент за включването на научната и образователната свързаност към приоритетите на инициативата „Три морета“ и изразиха интерес към развитие на общи проекти.

Снимка: Президентство на Република България

„Платформите на „Гугъл”, използвани за организацията на дистанционно обучение в средните училища поради пандемията, вече са доказали своята практичност и отговарят на целите на инициативата“, посочиха от компанията.

Дигитализацията на икономиката винаги води до добавена стойност и нови работни места, е подчертано още на срещата. Обща е била и позицията, че без научна и образователна кохезия в Европа – не може да се развива съвременна инфраструктура в региона, нито да се постигне реално социално и икономическо сближаване в Европейския съюз.