„Днес отбелязваме нещо много по-значимо от една историческа дата – честваме своя непреходен национален идеал за единство, свобода и държавност. Съхранявайки духа и стремежите на нашия народ, подсилваме темелите на нашето настояще, за да гледаме по-уверени в бъдещето“.

Това каза президентът Румен Радев в речта си на тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ в София по повод 146 години от Освобождението на България.

„Съхранявайки духа и признателността на нашия народ, укрепваме темелите на нашето настояще, за да можем да гледаме по-уверено в бъдещето. В нашето тревожно време, когато се помитат граници и оръжията все повече заглушават разума, всички ние, българските политици, трябва да бдим над суверенитета на родината. Всички ние, българите, трябва да повярваме в собствените си сили, да обединим солидарните си усилия, за да градим свободна и справедлива България“, обяви президентът.

Президентът призова да продължим да отстояваме свободата на нашата съвест, независимостта на нашите действия, достойнството и честта на отечеството.

„Отменян в миналото и атакуван днес, Трети март не просто удържа на користния натиск – благодарение на силния си морален заряд, а волята на огромното мнозинство българи, празникът се превърна в победа на идеала срещу нихилизма, на здравия български корен срещу ветровете на политическата конюнктура”, каза президентът по повод идеята да се промени националния празник.

Цялото слово на президента:

„За мен е чест заедно да почетем Трети март – ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди за нов живот потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности в армията на руския император Александър II, сложили край на петвековното османско иго.

Отменян в миналото и атакуван днес, Трети март не просто удържа на користния натиск – благодарение на силния си морален заряд, на волята на огромното мнозинство българи, празникът се превърна в победа на идеала срещу нихилизма, на здравия български корен срещу ветровете на политическата конюнктура. Защото националният ни празник не е единствено отзвук от тътена на Руско-турската освободителна война. Не отбелязва само победа на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор – както нерядко се опитват да го представят. Това е денят, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството.

Трети март постави заслужен венец на подвига на опълченците. Осмисли отчаяната саможертва на Априлското въстание. Продължи пътя на Раковски, Ботев и Левски. Сбъдна предначертанието на Паисий и завета на българското възраждане за свободна, европейска и достойна България.
От 3 март започва възстановяването на българската държавност, започва началото на поредица знаменателни за отечеството ни събития като Съединението и Независимостта.

Затова днес отбелязваме нещо много по-значимо от една историческа дата - честваме своя непреходен национален идеал за единство, свобода и държавност. Съхранявайки духа и стремежите на нашия народ, подсилваме темелите на нашето настояще, за да гледаме по-уверени в бъдещето.

В днешните неспокойни времена, когато се променят граници а оръжията често заглушават разума, е важно всички български политици да бдим над суверенитета на Родината. Всички българи да осъзнаем силата си, да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да сбъднем идеала за свободна и справедлива България. Да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, достойнството и честта на Отечеството.

Вечна памет на героите! Да живее България!”