Оставянето на България извън Шенген не е в интерес на Европейския съюз. Това е казал президентът Румен Радев на нидерландския премиер Марк Рюте в телефонен разговор.

Радев е подчертал още, че подобно решение няма да допринесе за общите усилия за справяне с предизвикателства пред сигурността и тежката икономическа криза в Европа.

По време на разговора държавният глава припомни, че Европейската комисия многократно е потвърдила готовността на България да се присъедини към Шенген и страната ни очаква подкрепа от всички свои партньори в ЕС.

Последната проверка на охраната на външните европейски граници от мисията на Европейската комисия, която се състоя през октомври 2022 г. по покана на България, също потвърди готовността на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство, като подкрепа беше изразена и от Европейския парламент.

България очаква институциите на ЕС и страните членки да се ръководят от установените критерии за членство в Шенген, а не от други съображения, призова още президентът Румен Радев.