„Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения“, заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, цитиран от БТА.

Коментарът на държавния глава е във връзка с разговорите между парламентарните групи на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство с втория мандат.

„Срамните записи от националния съвет на ПП и последвалите самопризнания на лидерите на партията ни отдалечават с огромни крачки от Европа като ценности и морал, като принципи и начин на правене на политика“, каза Румен Радев.

„Тези записи пометоха миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм като заявка за тежки закононарушения, чистки подписани с кръв, за погром в институциите, за държавна измяна, което дискредитира и европейски лидери. Това е позор, който се изля върху лицето на нашата страна“, допълни държавният глава.

„Мисля, че Мария Габриел и Николай Денков са много близо до решение“, каза по-рано през деня председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента.

„Преговорите продължават, има напредък. Няма да обсъждаме състав, обсъждаме различни имена, избираме това, което е най-добро. Не е вярна информацията, че МВР ще бъде на ГЕРБ, търсим експерт, неполитическо лице", посочи акад. Николай Денков от ПП-ДБ в парламента.

„Ако има партийни имена, това означава, че отговорността ще е изцяло на „Продължаваме промяната“, каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева по повод преговорите за кабинет с втория мандат.