Прокуратурата образува досъдебно производство за принуда, упражнена спрямо депутата Радостин Василев, който в петък разпространи...запис от  събрание на „Продължаваме промяната“, тогава все още част от парламентарната ѝ група.

От днес той вече е независим. Василев е и с охрана, потвърдиха за bTV от МВР.

Преди три дни Радостин Василев пусна запис от онлайн заседание на „Продължаваме промяната“, който доведе до политическа буря и замразяване на преговорите за правителство с втория мандат.

Прокуратурата се самосезира и разследва принуда и заплаха спрямо отцепилия се депутат, който е охраняван от полицията по искане на прокуратурата.

Междувременно Софийската градска прокуратура и ДАНС проверяват за евентуално извършени престъпления против републиката след записите, разпространени от Радостин Василев. Проверката е след сигнал на „Възраждане“ и ВМРО.

По-рано от пресцентъра на ПП казаха за bTV, че Кирил Петков е получил призовка от прокуратурата миналата седмица - от партията казват, че не знаят за какво точно. Днес разпит не е имало. 

Петков съобщи в социалните мрежи, че е в Братислава на среща с европейските лидери на конференция за дезинформацията и руската намеса.

От държавното обвинение нито потвърждават, нито отричат.

Софийската районна прокуратура се е самосезирала след информация в медиите, че Радостин Василев е бил заплашен.

„Прокурор при Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за това, че на 25.05.2023 г. в гр. София, Р.В. е бил принуден да извърши нещо против волята си, като за целта е употребено заплашване.“

Заплахата била отправена миналия четвъртък, часове преди депутатът да обяви раздялата си с ПП. А в петък той е дал сведения пред прокурор.

Днес Василев отказа коментар. Преди съобщението от прокуратурата обаче даде интервю за обществената телевизия: „С основание се страхувам за живота си, защото съм с охрана от полицията в момента. Всички служби са се активирали още вечерта, преди ние да дадем пресконференцията.“

По преценка на наблюдаващия прокурор няма да се съобщават подробности, докато тече проверката, казаха за bTV от обвинението. И допълниха - ако бъдат събрани доказателства за престъпление срещу републиката или друго от лица с имунитет, разследването ще отиде в градската прокуратура.