Президентът Румен Радев обсъди възможностите за икономическо сътрудничество между София и Токио с министъра на външните работи на Япония Тошимицу Мотеги, инормираха от пресцентъра на държавния глава.

„България цени високо отношенията си с Япония, както и своите приятели в страната, които работят за тяхното развитие и укрепване”, посочи Радев на церемония в българското посолство в Токио, на която бяха удостоени с български висши държавни отличия японски държавници за приноса им за утвърждаване на двустранните връзки и партньорството между България и Япония.

Снимка: Президентство на Република България

Радев подчерта на церемонията, че през изминалите десетилетия отношенията между България и Япония са прераснали в споделено приятелство и се развиват на основата на взаимноизгодно сътрудничество. Япония е сред страните оказали най-голяма подкрепа на България по време на прехода, по думите на държавния глава.

Снимка: Президентство на Република България

Президентът изрази и признателността си за подкрепата, която Япония оказва за подготовката на български спортисти, които ще представят страната ни на Олимпийските игри в Токио през 2020г.

Снимка: Президентство на Република България

В икономическите отношения между България и Япония има голям потенциал за развитие, както и по отношение на контактите между хората с оглед на предстоящото провеждане на най-големия спортен форум през 2020 г. -  Летните олимпийски и параолимпийски игри в Токио, подчерта от своя страна министърът на външните работи на Япония Тошимицу Мотеги.