„Политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и бизнеса. До скоро лидерите на ПП-ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и че трябва да бъдат държани далече от властта. Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията.“ Това коментира президентът Румен Радев.

„Това е толкова зловонно, че миризмата достига и до онези, които търсят всеки повод да не влезем в Шенген“, добави той.

Според държавния глава промяната за двойното гражданство или не е домислена, или има за цел да вкара конкретни хора във властта. 

„Или е специално за някакви хора в правителството, или пък вече имат набелязани хора, които ще влязат в управлението при ротацията или през следващи парламенти“, смята Радев.

И добави, че тази поправка крие и други рискове, като поясни, че не се прави разлика между приобщаване на хора с български корени и двойно гражданство, а се отваря България за чужденци с български паспорти.

Държавният глава заяви, че ще съзира Конституционния съд заради промените.

На път за Косово, където ще бъде на официално посещение, Радев коментира и таксата за пренос на руски газ, която впоследствие беше отменена заради заплахата Унгария да наложи вето за членството на България в Шенген. 

Държавният глава вече е подписал обнародването на закона, с който се премахва таксата.

„Сами стигнахме по пътя за Шенген, осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която не вкара и една стотинка в бюджета, ни злепостави като ненадежден партньор и резултатът е дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария. Управляващите дължат обяснения за саботиране на европейската ни интеграция, за което аз предупредих“, каза Румен Радев.

Няма да налагам вето на бюджета, но ще следим дали няма да има опит за продажба на държавни земи от управляващите, допълни още Радев.

Реакция на думите на президента от ДПС.

Председателят на парламентарната група Делян Пеевски критикува държавния глава, че „с едноличното си поведение и чрез безконтролните си служебни правителства е довел страната до политическа и икономическа криза.“

„Думите на президента Радев показаха раздразнението на един главозамаял се властолюбец, на който е отнето пълновластието. Който с едноличното си управление, чрез безконтролните си служебни правителства доведе страната до политическа и икономическа криза, от които слава Богу изведохме България с евроатлантическото мнозинство в парламента“, написа до медиите Пеевски.

Вижте още във видеото.