Президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд за приетите промени в основния закон.

"За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена. Като държавен глава, сезирането на Конституционния съд е мой дълг. Гласуваните промени в Конституцията няма да решат големите проблеми на правосъдието и да гарантират справедливост за българските граждани - с каквато цел те бяха инициирани", заяви той.

Държавният глава критикува одобрените от Народното събрание поправки в основния закон, като каза, че те “подкопават устоите ни, като демократична, правова и суверенна държава.

Преди политическия коментар президентът почете паметта на капитан Димитър Списаревски по повод 80-годишнината от геройския подвиг на летеца.

Снимка: БГНЕС

Румен Радев прие строя на почетния караул, след което произнесе слово за пред геройския подвиг на капитан Димитър Списаревски. Преди 80 години – на 20 декември 1943 г., по време на бомбардировките над София летецът намира гибелта си, защитавайки небето над града и жителите на столицата.

Премиерът Николай Денков реагира на обвиненията на президента Румен Радев за промените в Конституцията.

„Очевидно президентът е заинтересовано лице и няма как да очакваме обективно да оценява какво е решено по отношение на служебните правителства“, заяви той.

„Достатъчно ясно беше обяснено, че служебните правителства са замислени като преходен период от едно редовно към друго редовно. Това, че през последните години се реализира друга ситуация, означава, че имаме проблем с Конституцията“, коментира още министър-председателят.