„Поздравления за борбения дух и великолепната игра на Светлана Каменова“, написа в социалните мрежи президентът Румен Радев след боксовия мач между Каменова и тайванката Лин Ю Тин.

„Тя намери смелост да се бие не само за победа в един смятан за обречен мач, но и за отстояването на нормалността и олимпийските принципи в спорта“, подчерта държавният глава.
След мача си пред bTV Светлана благодари на цяла България за подкрепата.

"Благодаря на всички за подкрепата в България! Обичам ви! Усетих всичко това на ринга! Нямам думи да изкажа благодарностите си! Малко са. Обичам ви!", каза Светлана минути след това в живо включване на Фейсбук страницата bTV Спорт.

Какво още каза Каменова пред пратениците на bTV на олимпийските игри в Париж 2024, както и треньорът ѝ Борислав Георгиев – вижте на bTV Спорт.

От Международния олимпийски комитет излязоха с позиция, че тестовете за пола на Имане Хелиф и Лин Ю Ти, проведени от Международната боксова асоциация (МБА) на световно първенство, довели до тяхната дисквалификация, са били нелегитимни и не са надеждни.

 

„Алжирската боксьорка Имане Хелиф и двойната световна шампионка на Тайван Лин Ю Ти са жени, които имат всички права да се състезават на олимпиадата в Париж въпреки спора за половете, който засенчи техните състезания“, каза президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Миналата година МОК лиши МБА от статута на ръководен орган на бокса по въпроси, свързани с управлението, поемайки отговорността за състезанието по бокс за Игрите в Париж.

„Говорим за женски бокс. Имаме две боксьорки, които са родени като жени, отгледани като жени, които имат паспорти като жени и които са се състезавали в продължение на много години като жени и това е ясно определение за жена“, добави Томас Бах каза на пресконференция.