България не трябва да чака следваща криза, за да преодолее дефицитите в системата за защита на националната сигурност. Тази позиция са изразили президентът Румен Радев и участниците в работна среща с експерти по сигурността, която проведе президентът Румен Радев.

Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2 и бе посветен на нормативната база, регламентираща системата за защита на националната сигурност.

Необходимо е адаптиране на настоящото законодателство към променената среда на сигурност и са налице противоречия и липса на съгласуваност в част от законите, указващи реда за реакция на институциите при различен вид кризи, беше подчертано на срещата.

Акцент в разговора бе и нуждата от създаването на ефективна система за ранно предупреждение, в основата на която би могъл да бъде предвиденият в Плана за възстановяване и устойчивост Национален център за наблюдение, контрол и управление.

В срещата участваха директорът на Институт за перспективни изследвания за отбраната във ВА „Г. С. Раковски“ проф. Митко Стойков, проф. Димитър Йончев, почетен професор и преподавател в Нов български университет, департамент „Национална и международна сигурност“, проф. Павел Пенев от Института за космически изследвания и технологии към БАН и преподавателят във ВА „Г. С. Раковски“ полк. о.з. професор д.в.н. Димитър Недялков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!