Управляващите с остри обвинения към държавния глава Румен Радев, че е политизирал вчерашната възпоменателна церемония за Васил Левски.

ГЕРБ визираха решението на президента да се включи в шествие до паметника на Васил Левски.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес те излязоха с декларация, прочетена в парламента. В нея управляващата партия настоява държавният глава да се извини, защото паметта на Апостола на свободата е била поругана под неговия патронаж. 

„Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета ѝ и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка. Не искаме извинението на Румен Радев за себе си, а за всички онези, които пазят спомена за националните ни герои и продължават онова, което беше започнато от Левски“, каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Снимка: btvnovinite.bg

Румен Радев отговори: „Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление". Президентът коментира темата в Русе, където присъства на честванията по повод 142 години от освобождението на града.

Припомняме, че вчера множество, събрало се пред паметника на Васил Левски в столицата, освирка кмета на София Йорданка Фандъкова, докато тя произнасяше речта си по време на церемонията в памет на Апостола.  

Взимайки думата държавният глава Румен Радев реагира и призова хората да се въздържат от викове и скандирания.

Снимка: btvnovinite.bg

След церемонията обаче, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева реагира с позиция във „Фейсбук":

„Разделението на нацията, за което Румен Радев работи вече трета година в Президентството, тази вечер даде отровните си плодове пред паметника на Апостола".

Снимка: btvnovinite.bg

БСП защитиха президента, като казаха, че той е „реагирал на място“ и е призовал да няма викове и освирквания. От левицата допълниха, че президентът има право да води политическо шествие, защото е избран от 2 млн. български граждани.

Останалите политически сили запазиха мълчание по темата.