Днес е важен ден за България, да пожелаем успех на нашите народни избраници в тяхната високо отговорна мисия. Това заяви президентът Румен Радев.

В понеделник държавният глава ще свика партиите на консултации. Тогава се очаква да разберем и кога ще връчи първия мандат.

Според президента е нужен консенсус по няколко теми - съдебната реформа, социално-икономическите мерки, борбата с пандемията, приемането на бюджета и защита на националните ни интереси във външната политика.

По думите му предишните два състава на парламента са били трибуна за неудобни истини, но не са успели в основното - да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет, затова по думите му надеждите към новия парламент са огромни, а залогът - съдбовен.

Първият приоритет е сформираненото на устойчиво, реформистко и социално управление, посочи Радев.

"Приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите. Той осигурява безнаказаност както на големите корупционери, така и на битовите престъпници, които тормозят забравените от държавата българи. Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър", заяви той.

Президентът се фокусира и върху икономическата и социалната политика. Той препоръча на Народното събрание да разгледа предложения от служебното правителство бюджет и формулира задача пред депутатите.

Всичко изброено обаче не би могло да се случи без най-важната непосредствена национална цел - укрепване на държавността, категоричен е президентът.