Благотворителен маратон  в подкрепа на жените, борещи се с рак на гърдата! Заради коронавируса обаче, тази година бягането е виртуално. 

Преди 2 г. Славина чува диагнозата „рак на гърдата“. Следва тежка битка и Славина побеждава. Днес дава кураж на всички, които минават по нейния път. Ето защо, е редовен участник в маратона. „Моля Ви, правете си профилактични прегледи, защото не е лошо да получиш лоша диагноза, лошото е, когато е късна диагнозата“, каза Славина. 

У нас всяка година близо 2000 жени губят битката с болестта. „Много от хората не търсят лекарска помощ при появата на първите симптоми. Това е една от основните причини заболяването да се диагностицира в по-напреднали стадии“, заяви онкологът д-р Маргарита Таушанова.

Инициативата Race for the cure цели именно това - да мотивира повече жени да се изследват. Тази година, маратонът се провежда виртуално.

„Няма да има сборен пункт, няма да има обща стартова линия. Всеки ще осъществява движението в удобно за него място – кварталната градинка, парка, планината, защо не и във фитнеса на пътеката. По този начин ще покажат солидарността си с каузата“, обясни Калина Михайлова, фондация „Победи рака“.

Инициативата продължава до края на уикенда и е отворена за всички.