„Булгаргаз“ предлага увеличена на цената на газа с 32 процента от този месец. В същото време е възможно азерските доставки да намалят малко цената на синьото гориво, но тенденцията е за ръст на цените на газа в световен мащаб.

От своя страна работодателските организации у нас призоваха незабавно да стане ясно какви ще са цените на газа, за да могат да планират дейностите си, а от „Булгаргаз“ признават, че трудно се намират доставчици на суровината. 

В едно от предприятията в Мездра се произвежда керамика. Клиентите му са по целия свят. Природният газ е основен енергоизточник. Миналата година той е струвал 180 хиляди лева. Само до средата на тази година тук са платили над 330 хиляди лева. 

„Това за нас е пагубно. В момента работим 162 души тук, ако така продължават цените, клиентите няма да са готови за нови увеличения и вървим към затваряне, тези хора и семействата им трябва да идат на улицата“, заяви оперативният директор Преслав Христов.

Ето защо заради цените на газа и многото неизвестни около тях, работодателите настояват за свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Ние трябва да имаме някаква предвидимост, прогнозируемост какви са плановете на правителството, как ще се осигурят доставките, особено с оглед на предстоящия зимен сезон“, каза Мария Минчева, зам.-председател на БСК.

Според Изпълнителния директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов се прави всичко възможно да се да се осигурят доставки на синьо гориво.

„Към момента можем да кажем, че за август и септември има договорени частични количества, октомври, ноември и декември – опитваме се, освен дългосрочни договори с азерите, към момента нямаме нищо друго договорено“, отбеляза Людмил Йоцов.

Енергийни експерти са убедени, че Европа трябва да се подготви за трудни зимни месеци заради непредвидимото поведение на "Газпром".

„Ние бяхме първите, на които беше спрян руският газ и оттогава минаха 4-5 месеца. Ако сме проспали това време, трябва да ви кажа, че оттук-насетне ще бъде много по-трудно на „Булгаргаз“ да осигури доставките през зимния период“, коментира енергийният експерт Васко Начев.

А от предприятието за керамика в Мездра казват, че разходите им за синьо гориво за една година са се увеличили с 500 процента.