Не са ми предлагали да бъда част от кабинета "Василев". Това каза в парламента министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

„За да работи каквото и да е правителство, трябва да има нормална комуникация вътре в самата му структура, така че да може да се постигат поставените цели. Аз нямам проблем с разговорите и с това, което се цели да се постигне. В крайна сметка енергетиката е много отвъд политическия интерес. Този сектор влияе на всеки един българин“, заяви Николов. 

По думите му хората следва да са спокойни за зимния период:

„Тъй като от инфраструктурно положение, първо, България стои доста добре, тоест има достатъчно конвенционални решения. Второ – това, че производството на електроенергия в България не зависи от природен газ до голяма степен е също добра новина и причина да сме по-спокойни. Това дава възможност за различни подходи по време на енергийния сезон. Дори да има затруднения с доставките, дава възможности за алтернативни горива и всички възможни решения ще следва да се приведат в конкретен план, който се разработва и към момента и се допълва“, заяви Николов.

Относно рисковете за доставка на природен газ, като погледнете цяла Европа, той зависи изключително много от „Газпром експорт“, отбеляза Николов. 

"Специфичното поведение на този доставчик, което е далеч от търговско, показва, че целите са много повече политически и много повече геополитически, отколкото търговски. Ако се съди по поведението от февруари месец нататък, дори това, което се случи предходната година на създаване на изкуствен дефицит и изкуствено повишаване на цената за цяла Европа, мисля, че този риск е валиден, но той не е функция от поведението на която и да е държава и което и да е юридическо лице. За да може да бъде управляван този риск, се изисква максимална степен на усилия и максимално алтернативни доставчици към България, за да може да се посрещнат поне систематичните нужди и зимният период да мине спокойно".

Относно заявката на „Булгаргаз“ към КЕВР за поскъпване на газа с 32% - предстои решение на КЕВР, допълни той.

"Ако направите детайлен преглед на това, което се случи през последния месец на пазара на природен газ в Европа можете да си отговорите защо е поскъпването с 32%".