В първия ден на работното си посещение във Вашингтон българският премиер Кирил Петков се срещна с главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщай, подескретарят по политическите въпроси на Съединените щати Виктория Нюланд, както и със координатора по политика на санкциите Джим О'Брайън в Държания департамент.

Снимка: Министерски съвет на Република България

След срещите си в Държавния департамент, министър-председателят Кирил Петков посети Съвета по национална сигурност на Белия дом, където разговаря  със съветника по национална сигурност Джейк Съливан.

От правителствената ни пресслужба изтъкват, че при тези разговори страната ни е силна подкрепа в борбата с корупцията, а премиерът е запознал събеседниците си и с реалните стъпки за провеждането на съдебна реформа.

Снимка: Министерски съвет на Република България

Акцент също са били действията на българското правителството, с които да осигури енергийна независимост на страната ни. От американска страна пък е приветствана също подкрепата на България за Украйна, а премиерът Петков е потвърдил българската позиция по отношение на руската агресия.

В рамките на визитата си във Вашингтон премиерът Петков предстои да проведе още разговори в Конгреса и в Световната банка. В столицата на САЩ премиерът е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!