Ще затворят ли напълно въглищните ни централи заради ангажимента на страната ни да намали с 40% въглеродните емисии в следващите три години? Темата предизвика политически престрелки в парламента. 

Синдикатите в ТЕЦ „Марица Изток 2“ настояват още от средата на миналата година да се разгледа отново Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта му за редукция с 40% на въглеродните емисии до 2026 г.

„Въпросните 40%, който са заложени в ПВУ, ще се отразят на 50% от капацитета на централата, т.е. половината, а вероятно и повече от централата трябва да бъде затворена и да не произвежда електроенергия – това са около 800 мегавата на час“, обясни Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Според работещите в ТЕЦ „Марица Изток 2“ това ще доведе до спиране на износа на ток. Това от своя страна означава, че половината от хората ще останат без работа. 

Общият брой на служите в централата е 1200-1300 души, но закриването на част от мощностите ще доведе и до 50% намаление на работата в мината, а там работят други 7000 души. Половината от тях също се останат без доходи.

„Не вярвам, че единственият вариант е да се намалят мощностите. През изминалата година, когато правителството на Кирил Петков и Асен Василев реши да заложи тези пагубни 40% в ПВУ, никой не помисли за социалните измерения. Не се направи социологическо проучване. Няма и финансово проучване, как това ще се отрази на региона“, каза още Деян Дяков.