Кучешките впрягове и спортуването с тях не е нещо непознато у нас. От години хората от „Клуб Мъшинг България“ работят и спортуват с кучета в природата.

Ако като дете си обичал да четеш Джек Лондон, един от начините да се почувстваш както е било в Аляска е да се срещнеш с хората от клуба по мъшинг в България.

„Знаят, че искат да тичат. Куетата се нуждаят от много движение, независимо каква порода са. То трябва да тича“, казва Христина Янкова от клуба.

„Колкото повече тренираме с тях, толкова връзката ни става по силна и имам чувството, че започват да ме обичат толкова повече“, смята Георги Киряков.

Сибирските хъскита са не само забележително красиви, но са и едни от най-добрите за кучешки впрягове.

„Хъскито е издражливо куче. То може да мине много километри и това не е проблем, докато други кучета може да се уморят. Затова Хъскито е предпочитано куче за впрягове“, казва Янкова.

„То може да понесе и два пъти собственото си тегло но тук става въпрос за тренировки. Не можеш куче, което не е тренирало да го впрегнеш или да му сложиш товар“, допълва тя.

Това занимание е не просто интересно, но е и един чудесен начин за прекарване на време в природата.

„Куче, човек природа. За мен най-важна е връзката между човека и кучето. Искаме да покажем на хората, че тази връзка е много важна“, казва Янкова

„Много ми липсва, че те не могат да говорят. Но това, че ние не ги разбираме, не е така. Стига да си обичаш кучетата, винаги знам, кое от кучетата какво иска“, допълва Христина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!